Mina ord och tankar

Direktlänk till inlägg 27 augusti 2023

V 35 Fiskinspiration

Av Neta - 27 augusti 2023 16:53

Fisk må-sönd? Nej naturligtvis inte. Men lägger ändå ut det så, så får ni fixa resten på egen hand. Hoppas ni spar recepten och provar varenda ett.

Veckans ÖRT


Timjan
Kineser, egyptier, greker, romare ja alla använder de timjan! Förökas lätt genom sticklingar och är flerårig ört med små mörkgröna blad och lilafärgade blommor. Används till alla kötträtter, soppor, ost & grönsaksrätter.

Timjan ? Backtimjan
Är den timjan som odlats utomhus och härdats av sol, vind och vatten. Den timjan används mycket sällan som dekoration då den är så kraftig i sin struktur. Backtimjan används istället till smaksättning av grytor, fonder mm.

Finns även citrontimjan och timjan är nog den ört jag använder mest, gärna till fisk
Byter ofta ut basilika som jag bara inte kan med mot timjan, funkar utmärkt.


Veckans BRÖD

Fröigt knäckebröd

2½ dl majsmjöl
½ dl solrosfrö
½ dl pumpakärnor
½ dl sesamfrön
½ dl linfrö, kan så här i kräffttider bytas mot stötta dillfrö
1 tsk salt
½ dl olivolja
2½ dl varmt vatten
Flingsalt

Sätt ugnen på 150 gr
Blanda samman alla ingredienser utom flingsaltet
Platta ut degen tunt på pappersklädd plåt, sätt gärna en plastpåse på handen så går det lättare
Strö sist över flingsalt
Grädda brödet 1 timme, stäng av ugnen och låt det stå ytterligare 15 min, gärna med luckan lite öppen.


Veckans SALLAD

Grekisk bondsallad

4 tomater
1 gurka
1 röd lök
1 grön paprika
ev några blad grönsallad
200 g fetaost
150 g svarta oliver
oregano

Servera med:
olivolja
vinäger

Skölj och skär tomater och gurka i bitar.
Skala och skär löken i tunna klyftor eller ringar.
Dela och kärna ur och skiva paprikan.
Skär fetaosten i trekantiga bitar.
Lägg upp tomat, gurka, lök, paprika, salladsblad och fetaost på tallrikar.
Strö över oliver och oregano.
Servera med olja och vinäger.


Veckans VEGO

Pasta m tomatsås, sv oliver och parmesan

Koka pastan enl anvisning
Häll av oliverna
riv parmesan

Tomatsås (4 port)

4-6 tomater
1 röd paprika
1 lök, röd eller gul
2 vitlöksklyftor
Olivolja
Salt, peppar, basilika eller timjan

Sätt ugnen på 200 grader.
Skär alla grönsaker i grova bitar/tärningar.
Krossa eller hacka vitlöken och fördela över det röda.
Ringla en skvätt olja över alltsammans.
Baka grönsakerna i ugnen i 20-30 min eller tills de ser vackert mosiga och en aning rostade ut.
Låt dem svalna, mixa med stavmixer precis så mycket att det blir såsigt, inte mer.
Krydda med salt, peppar och gärna riven färsk basilika.
Servera såsen varm till pasta med grovriven parmesan, nymald svartpeppar och svarta oliver.
Tomatsåsen är också toppen som bas för alla typer av soppor, såser och grytor.

Servera m sv oliver, ev feta och riven parmesan.


MÅND

Rimmad torskrygg

ca 500 g torskrygg i 4 portionsbitar
1 tsk salt
1 tsk socker
smörolja

Färsk spenat
1 vitlöksklyfta
Smör
salt o peppar

Blanda salt och socker
Strö 1 tsk av blandningen på ett fat där alla fiskbitar får plats
Lägg på fisken och strö den andra tsk av blandningen över fisken
Låt stå i 20 - 25 min, torka av fisken
Stek fisken i smöroljan i panna ca 3 min på varje sida
Pr vitlöken i smöret i en stekpanna och fräs spenaten, salta o peppra
Servera med vitlöksfräst spenat och kokt potatis.


TISD

Lyxig krabbsallad

2 kokta krabbor
1 rött äpple
2 avokado
2 schalottenlökar
2 msk riven pepparrot
2 msk press citron
Salt och peppar
1 kn gräslök
1 msk olivolja

Plocka ur krabbköttet
Strimla äpplet
Tärna avokadona
Hacka löken
Blanda allt i en skål
Häll över citron och blanda väl
Smaksätt med s & p
Klipp över gräslök och ringla över oljan


ONSD

Stekt rödspätta med räk och romsås

Panera den tinade fisken först i mjöl, sen ägg och slutligen i panko ströbröd.
Stek den frasig på båda sidor i smör
Servera med citronklyftor, gröna ärtor och räk och romsås.

Räk och romsås

2 dl grädfil
1 dl majonnäs
100 g räkor, delade
1 brk stenbitsrom
rivet skal av ½ citron + några droppar pressad saft


TORSD

Fisksoppa med räkor, dill och citron
4 pers

400 g valfri fiskfilé
150 g skalade räkor
1 morot eller 100 g tärnad squash
1 gul lök
½ msk smör
1?2 msk färskpressad citron
7 ½ dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
2 dl vispgrädde
½ dl hackad dill
salt och peppar
2 tsk finrivet citronskal

Skär fiskfilén i bitar.
Skala och finhacka 1 morot och 1 gul lök.
Fräs grönsakerna i smör i en kastrull.
Tillsätt 1?2 msk färskpressad citron och 71/2 dl vatten.
Smula ner fiskbuljongtärningarna och låt koka i 5 minuter.
Rör ner vispgrädde, hetta upp och lägg i fisken.
Dra bort från värmen och låt stå på trä 10 min med lock
Tillsätt de skalade räkorna och hackad dill, salta och peppra.
Toppa med 2 tsk finrivet citronskal.

Krämig citronpaj med björnbär
ca 12 bitar
Mördeg:
125 g smör eller margarin
1/2 dl florsocker
3 dl vetemjöl
1 äggula
Fyllning:
2 citroner
1 vaniljstång
6 ägg
2 dl socker
2 dl vispgrädde
Garnering:
björnbär
florsocker
Mördeg: Hacka samman alla ingredienserna till en deg.
Tryck ut den jämnt i en rund form med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter.
Ställ kylskåps-kallt att vila i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 200°.
Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i ca 12 minuter, eller tills det börjar få svagt gyllenbrun färg.
Ta ut formen och sänk värmen till 175°.
Fyllning: Tvätta citronerna väl och finriv det yttersta gula på skalet.
Pressa ur saften.
Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna.
Vispa samman ägg och socker lätt.
Tillsätt den ovispade grädden, citronsaft, citronskal och vaniljfrön.
Rör om.
Häll fyllningen i pajskalet och ställ in formen i nedre delen av ugnen.
Grädda tills fyllningen nätt och jämnt stannat, det tar ca 30 minuter.
Låt kallna.
?Lossa pajen från formen.
Toppa med björnbär och sikta över lite florsocker vid servering.


FRED

Fisktaco

600 g vit fiskfilé
1 dl vetemjöl
1 tsk chilipulver
2 tsk spiskummin
1 msk paprikapulver
salt, peppar
1 ägg
1 1/2 dl panko eller ströbröd
1/2 l frityrolja

Rödkålssallad:
1/4, 700 g rödkålshuvud
1 msk pressad limesaft
1 msk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
2 äggulor
1 1/2 dl rapsolja
salt, peppar

Servering:
tacoskal, lime

Börja med salladen: Strimla kålen fint.
Blanda limesaft, senap, pressad vitlök och äggulor i en skål.
Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning. Var försiktig så att det inte skär sig.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda med kålen lite i taget, det ska inte bli för kladdigt.
Blir det majonnäs över, servera den bredvid.
Låt dra i kylskåp tills allt är klart.
Dela fisken i bitar.
Blanda mjöl med chilipulver, spiskummin, paprikapulver, salt och peppar.
Vispa upp ägget.
Vänd fiskbitarna först i mjölblandning, sedan i ägg och sist i panko.
Värm oljan i en låg, vid kastrull till 180°.
Fritera fiskbitarna några i taget ett par minuter per sida tills de fått fin färg.
Låt dem rinna av på hushållspapper.
Servera fiskbitarna i tacoskal med rödkålssallad och limeklyfta.

Zucchini-wraps

1 mellanstor zucchini
1 ägg
2 msk kokos eller rismjöl
1/2 msk fiberhusk
1 msk riven rödlök
salt & peppar

Sätt ugnen på 180 grader.
Riv zucchinin salta den lätt.
Låt den gärna ligga i ett durkslag några minuter så vätskan får dra ur innan du lyfter över den till en bunke så kramar du ur vätskan en extra gång.
Blanda ihop övriga ingredienser till en smet.
Klicka ut fyra stora lika delar på en bakplåtsklädd plåt.
Platta till fyra rundlar, ca 15 cm i diameter.
Tillaga i ugnen i ca 20-30 minuter tills de har fått färg och känns torra.
Låt svalna en stund innan du tar bort dom från plåten.
Servera som taco eller fyll med annat gott.

LÖRD

Tortellinigratäng med lax och räkor
4 pers


500 g färsk fylld pasta, t.ex med ostfyllning.
200 g kallrökt lax, strimlad
100 g skalade räkor
ca 120 g kronärtskockhjärtan
150 g körsbärstomater
1/2-1 dl riven lagrad ost

Gratängsås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
8 dl standardmjölk
1 krm riven muskotnöt
2 msk grovt hackad dill
salt, svartpeppar

Garnering:
dill
citronklyftor

Sätt ugnen på 225 grader.
Blötlägg tortelliniknytena i kallt vatten.
Gratängsås:
Smält smöret och vispa ner mjölet, lite i taget.
Tillsätt mjölken och fortsätt vispa.
Koka på svag värme ca 5 minuter tills såsen tjocknar.
Rör om hela tiden så att såsen inte bränner vid.
Smaka av med salt, peppar, riven muskot och hackad dill.

Strimla laxen, skala räkorna och kvarta kronärtskockshjärtanen.
Häll vattnet av pastan och blanda sedan med lax, räkor, kronärtskockor, tomater och sås i en smord ugnsform.
Strö över riven ost.
Gratinera mitt i ugnen ca 25-30 minuter.
Garnera med dill och citron.
Servera med sallad.


SÖND

Fiskfärsbiffar med kräftsås

400 g vit fiskfilé, helt tinad
1 dl kräftstjärtar
2 ägg
2 msk pot.mjöl
1 dl lättfraiche
Salt & peppar
Lite cayenne
2 msk smörolja

Sås:
1 dl lättfraiche
2 tsk hummerfond
1 dl kräftstjärtar, grovhackade
2 msk hackad dill
Salt & peppar
Ev lite cayenne

½ citron i klyftor

Mixa fisken med kräftstjärtar, ägg, pot.mjöl, och fraiche
Smaka av
Hetta upp stekpanna med smörolja till medelvärme
Skeda upp färs i pannan och platta ut till biffar
Stek ca 3 min/sida
Blanda såsen och smaka av
Servera biffarna med såsen, citronklyftor, potatismos och ärtor

Blåbärsparfait

225 g frysta blåbär
1 dl strösocker
2 äggulor
1 dl florsocker
3 dl vispgrädde
2 äggvitor

Tina bären något
Mosa dem med socker till en puré i en stor bunke
Vispa äggulor och florsocker pösigt, rör ner det i blåbärspurén
Vispa grädden hårt
Vispa äggvitorna till fast skum
Rör ner grädden i blåbärssmeten
Vänd sen ner äggvitorna
Häll i en form och frys minst 6 timmar eller gärna över natten
Tina den i kyl ca 30 min och servera med färska bär och vispgrädde.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - Fredag 17 maj 04:42


Kl är 4 på morgonen. Jag vaknade av nånting och kan inte somna om. Undrar över himlen, den är kritvit som om det vore molnigt. Kan det var så att det kommer en mellandag? Tyckte jag bara såg solar på vädret. Annars är det skönt nu, jag älskar ju si...

Av Neta - Torsdag 16 maj 20:17

Kan ju varna för han som står och säljer vid svandammen i Uppsala. Jag tänkte swisha de 35kr jag handlat för men blev ombedd att betala med kort. Det är draget 80kr såg jag idag från Bärprinsen (utan prickar). Min kompis köpte jordgubbar för...

Av Neta - Onsdag 15 maj 22:46

Då tog jag min B-vitaminspruta idag och jag känner redan kl 22 att jag är piggare. Det där med B-vitaminbrist är ju en hel vetenskap. Tar ju dom eftersom jag är överviktsopererad, GBP en op som inte hjälpte mig ett dugg. Gick ner mer under året jag...

Av Neta - Tisdag 14 maj 22:47

Rätt nere nu. Är väl den stora vårdeppen. Ska det vara så omöjligt att bara få må bra, vara glad och slippa fundera över saker som blir typ *konstiga* Kanske är jag något bättre i fötterna, vi får väl se, men jag törs inte ta ut nåt i förskott. F...

Av Neta - Tisdag 14 maj 19:08


Kall avocadosoppa 1 lit vatten + fond eller kycklingbulj.tärn 2-3 mogna avocado beroende på strl 1 kn salladslök, finskuren 1 brk creme fraiche 1 msk torkad dill Salt & sv.peppar En doft cayenne om så önskas 100 g fetaost Servera med...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24
25
26 27
28 29 30 31
<<< Augusti 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards