Mina ord och tankar

Alla inlägg under augusti 2023

Av Neta - 24 augusti 2023 13:39

Letade efter ett recept i bloggen och kom till det här inlägget. Om jag bara hade kunnat berätta för mig själv då hur bra det skulle bli. Vilken bra relation vi trots allt skulle få. Ordet *hönshjärna* som han frekvent använde då har faktiskt inte kommit en enda gång efter skilsmässan och gör det de åker han ut omedelbums om det så är mitt i natten i snöstorm. Haha!
Kunde väl inte ens i min vildaste fantasi tro då att vi skulle fira en midsommar ihop bara han och jag.

Nu har det ju hänt mkt sen det här hände. Men jag är lite stolt över oss båda faktiskt. Relationen har ju också ändrats sen Elle dog så klart.


*Förändringar

Behöver inte vara negativa. Trots att den här flytten tagit på mig mer än jag trodde känner jag nu att jag börjar landa i ett slags lugn jag inte haft på flera år.
Att slippa hopplöshet och konflikter om precis allt vad gäller fix i hem. Slippa bli kallad hönshjärna flera ggr om dan, det tärde nog mer än jag insåg.
Att nästan behöva be om ursäkt för de effekter min sjukdom gav och att känna kravet att jag var ju tjej och fick väl lösa det som var ?tjejjobb? i ett hem bäst jag kunde trots det, han tyckte inte att han skulle göra det.
Ändå blev han ju tvungen att göra vissa saker. Och det fick jag ofta skit för, väl inlindat.

Så glad att ha ett boende som är anpassat efter mig och få den hjälp jag behöver utan att få skit för det.
Jag är också glad över att jag lyckats svälja en del saker och kunnat behålla lugnet nu när jag vet att helvetet är över. Min tid kommer nu och för tjejernas skull vill jag inte bli osams, vi måste ju kunna ses, vi ska ju förhoppningsvis fira familjeangelägenheter även i framtiden, få barnbarn ihop om vi har tur.

Allt faller liksom på plats nu och jag ser an framtiden med ett nyfiket lugn.*

Tierp blev ju inte så bra, blev bara kvar i 18 månader. Ryser fortfarande över hur dom behandlar och skinnar oss som pga sjukdom och handikapp behöver hjälp.
Känner ju nu hur mkt bättre det är här i kommunen. Och så glad över de 2 åren E och jag ändå fick ihop här. Känner annars lika över att bo och sköta mig själv nu minus ensamheten som jag inte var riktigt beredd på.

Vi har ju förändrats alla tre nu så klart, vi kämpar på var och en för sig.

Av Neta - 23 augusti 2023 09:16

Uppland bjuder på en hel del varianter av landskap, det visste jag sen förr. Men kan ändå inte låta bli att hänföras.

Vi åkte många mil igår, en del i onödan. Haha!
Vi började med att leta upp Ösby handelsträdgård där jag visste att det skulle finnas sv vinbärscider. Den minsta och bökigaste av handelsträdgård jag sett men som låg i ett böljande landskap i Brottby. Tyvärr fanns bara 3 flaskor kvar så lär hushålla med dom för det är inte ett ställe jag kommer att åka tillbaka till.


Vi åkte sen över skogen och via Åkersberga till Vaxholm. Såg det här fina huset på vägen dit.


Stor besvikelse när vi kom fram och upptäckte att Kabyssen, stadshotellets uteservering, var stängd och under renovering. Men vi parkerade och hittade ett tält på kajen som visade sig vara en restaurang. Så vi fick äta med ännu lite mer utsikt över vattnet än vi haft från Kabyssen.


Jag tog fläsk med löksås, den senare inte den löksås jag är van vid. Jag tycker för det första att löken i en löksås ska vara brynt. Jag gör den också med lite soja i. Den här var en vanlig ljus sås med kokt lök i. Den var snudd på äcklig. Men lingondrickan var god. Haha!

Sen strosade vi runt lite, kollade rean i lite butiker, gick upp till torget och ner igen.


Va lite sugen på att ta ett skott från den nässlan. Men insåg att jag inte har plats för den.


Den här var nog gårdagens höjdpunkt. Persika och blåbärsglass i en därbakad strut. Vaxholms glassfabrik *Glass på hörnet* bredvid hotellet. Herregud så god den var. Bara den är värd att åka dit för.
Melanderska var tyvärr stängd. Hade haft tanken på att köpa med mig nåt hem till kvällen.

När vi satt där och åt vår glass så hördes sirener, vi tänkte väl inte så mkt på det först men så kom polisbåten med blåljus på i vattnet. Sen även sjöräddningen, även dom med blåljus. Har ingen aning om vad som hänt, stod inget i 112-appen heller.

Vi åkte runt lite med bilen och landade till slut på hembygdsgården. Upptäckte att dom hade en uteservering även på baksidan så parkerade oss där efter att ha njutit lite på bryggan i hembygdsviken först.


Serveringen på framsidan sett från bryggan


Vi fikade och satt kvar ett bra tag och bara njöt. Vädret igår var molnigt och ibland lite sol. Men varmt och lagom med blåst.


Massor av fåglar


Hemvägen blev sen ett äventyr för sig. Vi hamnade på Resarö pga svängde för tidigt. Tänkte att vi skulle åka tbx samma väg som vi kom och snedda upp till Rimbo och sen hem men missade avtagsvägen i Åkersberga. For mot Norrtälje och tänkte att vi hittar nog den vägen ändå. Men vi hade kommit på en kustväg och hamnade i Norrtälje! Haha!
En vacker väg dit iaf. Köpte vsrsin hamburgare och jag köpte en sushi jag tänkte äta då vi kom hem. Den är dock kvar till lunch idag. Skönt då jag känner av att jag satt mkt i rullstolen igår.

På hemvägen belönades vi med en häftig solnedgång, svårt att fånga på bild men en stor knallorange sol. Där kom också några droppar regn.


Hemma vid 21. Blev en 12-timmars. Jag sjönk ner i soffan en stund men la mig före midnatt. Lite ledbruten, småsnorig och hostig idag. Blir mkt vila.

Av Neta - 22 augusti 2023 00:02

Ja det fick jag idag när jag träffade distriktssköterskan. Den finnen/koppan jag haft på insidan av vä armbåge är en svampinfektion man kan få av fukt och värme. Den som kliat nåt så infernaliskt och som jag först trodde var nåt bett. Vanlig hos äldre tydligen.
Kanske inte så konstigt att jag varit så trött och så håglös den här sommaren. Nu när jag äter pencillin känner jag verkligen av tröttheten med. Att mitt blodvärde bara sjunker gör ju inte heller saken bättre.


Så får ni något som ser ut som en stor finne, som kliar mycket och sen blir en ring liksom. Då ska ni köpa nåt på apoteket som heter Cortimyk. Hydrocortison har ju lindrat klådan för mig, men den här tar bort det helt. Och man ska smörja lite vidare än själva märket är.
Dålig bild men svårt att fota på sig själv. Efter att själva *finnen* är borta flagar huden för att sen bli en röd ring. Det smittar inte men man kan ha fler. Hållt mig vaken några nätter pga av klådan.


Idag klarade jag av att åka och prata med Elle en stund. Vildvuxet men ser hyfsat ut ändå. Visset så klart men det är Cs sak att fixa och det ska väl bytas växter snart. Rosen blir nog kvar, och Konrad så klart. Ni vet väl att alla igelkottar heter Konrad. Haha!
Det bestämde Elle och jag när vi hade 3 st här som var svåra att skilja åt.

Saknat henne nåt så otroligt den här sommaren.

Men nu ska jag sova igen. Vaknar flera ggr per natt nu. I morgon en liten utflykt.

Av Neta - 21 augusti 2023 01:13

Välkomna tillbaka efter sommaren, ändringar på bloggen detta läsår är att frukosttips kommer mer sporadiskt.
Vi suger ut det sista av grillsommaren, och går ut i skogen och plockar kantareller.

Veckans ÖRT

Libbsticka

Bladen liknar selleri blad och kan bli upp till 2 meter hög. Flerårig växt med små gula blommor och används till (bladen) grytor, pateer, såser och soppor. Kan användas som substitut för buljong.
Används på tomter då man inte vill ha in ormar på gräsmattan.

Veckans BRÖD

Dinkelkakor

100 g jäst
100 g smör
1 L vatten eller mjölk
4 tsk salt
4 msk brödkrydda
3 msk honung
2 d solroskärnor
700 g dinkelmjöl fullkorn
720 g vetemjöl special

Värm smält smör och mjölk till 37 gr
Lös jästen i det
Tillsätt kryddor, salt och honung
Tillsätt solroskärnor och mjöl, spar lite vetemjöl till utbak
Arbeta hop degen
Jäs 1 timme.
Baka ut till 10 runda kakor
Nagga och jäs 30 min.
Grädda på 225 grader ca 15 min

Veckans SALLAD

Fruktig sallad

½ vattenmelon
250 g jordgubbar
3 dl valfri småbladig sallad
2 avokador
½ citron, pressad saft
1 bifftomat
3 salladslökar
250 g pimientos de padrón(småpaprikor)
flingsalt
mynta

Kärna ur och skär vattenmelonen i bitar.
Ansa och skär jordgubbarna i bitar.
Kärna ur och skär avokadoköttet i bitar och pressa citronsaft över.
Skiva tomaten.
Ansa och strimla salladslöken.
Grilla småpaprikorna på direktvärme, ca 2 minuter. Vänd ett par gånger. Salta.
Blanda melon, jordgubbar, avokado, tomat och salladslök på ett fat.
Lägg på småpaprikorna.
Garnera med mynta.

Veckans VEGO

Pastagratäng med mycket grönt

3 ½ dl pasta av mindre strl
1 örtbuljongtärning
ca 2 msk smörolja till stekning
1 pkt fryst bladspenat
1 gul lök eller 10 cm purjolök
ca 100 g finstrimlad rotselleri ellerpalsternacka
1 strimlad morot eller gul paprika
salt och peppar
några kokta broccolibuketter el gröna bönor

Ostsås med vitlök:
2 msk smörolja
2 ½ msk vetemjöl eller majsredning till 5 dl
5 dl valfri mjölk
ca 2 dl riven lagrad ost
½ örtbuljongtärning
1?2 vitlöksklyftor

Sätt ugnen på 225°.
Koka pastan enligt instruktioner på förpackningen, med en buljongtärning i vattnet.
Lägg i broccolin sista 5 min
Låt rinna av och droppa lite smörolja över.
Tina spenaten.
Strimla lök och purjolök.
Hetta upp en stekpanna med smörolja i, lägg i lök och de strimlade grönsakerna.
Låt det fräsa i 4?5 minuter.
Tillsätt spenaten
Smaka av med salt och peppar.
Ostsås:
Fräs smörolja och vetemjöl i en kastrull och spä med mjölk till en slät sås.
Låt den koka några minuter och rör sedan ner drygt hälften av den rivna osten.
Smaka av med buljongtärning och pressad vitlök.
Varva pasta och grönsakerna i smord form.
Häll sedan över ostsåsen.
Toppa med resten av den rivna osten
Gratinera i ugnen i ca 15 minuter.


MÅND

Gör 2 och frys en

Köttfärsgratäng med potatis

500 g blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
2 msk tomatpuré
1 msk torkad basilika
2 dl crème fraiche
salt och peppar
500 g potatis
250 g rotselleri
olja till formen
2 dl matlagningsgrädde
150 g riven ost

Servering:
vitkål
apelsin

Sätt ugnen på 200°.
Hacka gul lök och vitlök fint och fräs i smörolja tillsammans med köttfärs, tomatpuré och torkad basilika tills köttet är genomstekt, ca 10 minuter.
Vänd ner crème fraiche och smaka av med rikligt med salt och peppar.
Skala potatis och rotselleri och skiva tunt med kniv eller mandolin.
Smörj en ugnssäker form och varva potatis, rotselleri och köttfärs.
Häll över matlagningsgrädde och avsluta med riven ost.
Grädda i mitten av ugnen 50?55 minuter, prova med en sticka ? potatisen och rotsellerin ska vara mjuka.
Servera gärna tillsammans med en sallad på vitkål och apelsin.

TISD

Korvspett med potatis i folie

600 g falukorv
ca 1 tsk chiliflakes (kan uteslutas)
1 paket bacon, ca 140 g

600 g färskpotatis
1 färsk gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl hackade örter, t ex persilja, timjan, gräslök
rivet skal av 1 citron
salt och peppar
1-2 msk smörolja

Senapskräm:
2 dl crème fraiche
2 msk skånsk senap
2 tsk dijonsenap
Salt, sv.peppar

Dessutom behövs 16 grillpinnar och ugnsfolie

Blanda ihop ingredienserna till senapskrämen
Skär falukorven i åtta lika tjocka skivor.
Krydda kanterna med lite chiliflakes för att få hetta.
Vira baconskivor runt korvkanten och stick sedan in två grillspett genom korven och baconet. Obs! Träspett måste blötläggas i vatten först.

Koka potatisen i ca 10 min i lättsaltat vatten.
Skär under tiden löken tunt och hacka vitlöken.
Häll av kokvattnet, dela potatisen i halvor.
Lägg potatisen i en bunke och blanda med smörolja, lök, vitlök, örter och citronskal.
Salta och peppra.
Fördela potatisblandningen på fyra smorda folieark och vik ihop.
Tillaga på grillen där det inte är alltför varmt i ca 25 minuter.
Grilla korvspetten i ca 3 minuter på var sida på slutet.
Servera ihop med potatisen.

ONSD

Fiskpaket på grillen

4 bitar folie, 20 x 20 cm, smorda
4 portionsbitar torskrygg á 150 g
100 g fänkål, försök hitta en med mkt dill
100 g morötter
100 g potatis, utesluts om tillgång till färskpotatis finns, då serveras den till
1 kn grön sparris
2 tomater
salt och sv.peppar
kvistar av färsk dragon och dillen från fänkålen
4 skivor citron
1 burk fraiche "Franska örter"

Ansa och tärna rotfrukter och grönsaker, ta vara på fänkålsdillen och lägg den åt sidan
Fördela det på foliearken
Krydda och lägg på dragon och "dill"
Salta och peppra fisken, lägg bitarna på grönsakerna
Lägg på citronskivorna
Fördela fraichen på detta
Förslut paketen och ställ på grillen ca 15 min
Servera ev med bröd.

TORSD

Broccolisoppa med räkor
4 pers

500 g broccoli
1 tärn buljong
5 dl vatten
150 g fetaost
salt, peppar
100 g skalade räkor
2 små rödlökar

Ansa och dela broccolin i bitar
Häll över vatten så det täcker och tillsätt buljongtärningen.
Koka 15 minuter.
Häll av och ta till vara på buljongen.
Mixa broccolin med fetaosten och tillsätt buljongen till lagom konsistens
Smaka av med salt och peppar.
Servera med räkor i varje skål, strö över lite hackad rödlök.

Tips!
Välj bort räkorna så blir soppan vegetarisk.

Enkel bärpaj

125 g smör
½ dl farinsocker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl

2 ½ dl vaniljvisp
500 g frysta hallon och blåbär

Sätt på ugnen på 200 grader.
Smält matfettet i en kastrull och ta av kastrullen från plattan.
Rör ner farinsocker, havregryn och vetemjöl till en jämn smet.
Klicka ut den i en pajform ca 24 cm i diameter.
Ta baksidan av en sked och tryck ut degen i pajformen så den blir jämn.
Grädda mitt i ugnen i ca 14 minuter.
Låt svalna.

Vispa vaniljvispen och klicka ner den i pajskalet.
Strö över de tinade bären.


FRED

Varm smörgåstårta m kantareller
6?8 port

3 kakor havretrippel eller liknande

Fyllning:
½ grillad kyckling
400 g kantareller
smörolja till stekning
250 g körsbärstomater
1 liten squash
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
150 g spenat
2 dl crème fraiche
200 g riven ost
färsk timjan
salt och peppar

Sätt ugnen på 225 gr
Rensa kycklingen från ben och skär kycklingköttet i bitar.
Stek kantarellerna i smörolja.
Dela tomaterna.

Tärna squashen fint.
Skala och hacka löken
Strimla spenaten.
Stek detta i smör några min.
Rör i crème fraiche och hälften av den rivna osten.
Krydda med timjan, salt och peppar.
Varva squashblandning, kyckling, kantareller på bröd på en plåt med bakplåtspapper.
Toppa med kantareller, tomater och resten av osten.
Gratinera i ugn ca 15 min.


LÖRD

Kräftskiva, se eget inlägg men lägg till

Svart vinbärssill

Lag:
0.75 dl socker
1 dl vatten
5 msk ättikssprit 12%
1 lagerblad
2 kryddpepparkorn

½ dl outspädd svart vinbärssaft
1 brk inläggningssill 420 g
1 rödlök
1 dl färska sv.vinbär

Koka upp lagen och sjud till sockret löst sig
Låt den svalna helt och tillsätt sen den konc saften
Låt sillen rinna av och skär sen i mindre bitar
Strimla rödlöken
varva sill, lök och vinbär i en burk
Häll över lagen och låt stå i 2 dygn.

SÖND

Flankstek med ovanstående sallad och potatis

800 g flankstek
1 msk olja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½?1 msk rökt paprikapulver

Pensla köttet med olja och krydda med salt, peppar och paprikapulver.
Snitta köttet på sidorna.
Grilla köttet på indirekt glöd, 2?3 minuter per sida.
Köttet är klart när det har en innertemperatur på 58°.
Låt köttet vila på smörpapper, ca 10 minuter.
Skär köttet i tunna skivor.

Café de Paris-sås (6-8 port)


1 msk vatten
1 msk vinäger
2 äggulor
200 g smör, rumsvarmt
1 dl finhackad gräslök
1 vitlöksklyfta, finhackad
1/2-1 tsk curry
1/2 tsk dragon
1/2 tsk worcestershiresås
2-3 ansjovisfiléer, fint hackade
1 msk kapris
1 msk pimento, finhackad
1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk fransk senap
1 tsk soja
kajennpeppar

Koka vatten och vinäger tills ungefär hälften återstår. Ställ kastrullen i vattenbad på spisen. Tillsätt äggulorna och vispa till en tjock kräm. Rör ner smöret klickvis och rör kraftigt. Nu ska du ha en tjock och luftig sås/kräm. Blanda ner övriga ingredienser.

Kommentar:
1. Servera såsen nylagad och fluffig till köttet.
2. Servera såsen kall och låt den smälta ut över det heta köttet.
3. En annan bra idé är att bre såsen över avsvalnat kött och sedan låta allt få en snabb upphettning i het ugnsvärme eller under grillvärme.


Glass och färska bär

Av Neta - 20 augusti 2023 00:16

Ja ena dan med utemiddag, födelsedagsfika och dansbesök. Skriver så eftersom jag inte längre kan dansa själv.
Till idag när man inte träffat nån. Va väl lite trött med, sov länge men i natt en riktig djupsömn. Men annars har ingen varken ringt eller skrivit på messenger. Undantaget C som skickat 2 filmer på hur Ms kompisar *uppvaktade* idag.

Tänker tillbaka på dansen igår som verkligen hade ett brett spam på åldrar. Från riktigt unga till vår ålder. Trots det dansade L bara en dans, med C. Då var det faktiskt lika mkt fox som bugg. C dansade iaf en till. En typ 6-låtars. Haha!

Det kan inte vara av hänsyn till mig som han inte dansade för han stod nån m från mig hela tiden. Å han vet att jag är ok med att sitta ensam. Stod många tjejer strax bredvid oss också i mogen ålder så det saknades inte heller. Fattade nada!

Det här med klädsel på dans är också något man kan fundera över. Finna alla varianter i alla åldrar. Men när tjejer på 50+ verkar ha lånat sina barnbarns kortkorta kjolar då ser det bara så fel ut, så desperat. Alla gör som dom vill men min reflektion och åsikt. Dom verkar iaf inte få dansa så mkt.

Idag spelade Sannex i Kungsan i Sthlm. Många bra dansband har gjort det i veckan. Fanns t.o.m en dansbana såg vi på bilder.

Åt rester av fisksoppan idag med vitlöksbröd. Gjorde inte så många knop annars.

I morgon är Wiping Willows i parksnäckan. Skulle vilja åka ner och tjuvlyssna men åker inte ensam.

Ni kanske undrar över det där med tjuvlyssning. Det är så att parksnäckans publikplatser är vanliga parkbänkar på grus, skittråkigt och obekvämt, medans det utanför planket är en lummig park med massor av fina buskar, träd och blommor på gräs. Man hör perfekt och bra mkt trevligare miljö. Det är alltid fler utanför som sitter i kompisgäng eller med familjen, oftast fullsatt. Nästan alla har picknick med stolar eller filt med sig. Dom bord som finns försvinner fort från att vara lediga.
Hör liksom till att tjuvlyssna nån gång varje sommar. Som familj gjorde vi det oftare.






Med slottet i bakgrunden.

Av Neta - 19 augusti 2023 10:13

Andra natten med dålig sömn. Raglade upp vid 9 och in i duschen, åt sen frukost och baxade ut rullstolen från förrådet. Åkte in till stan mitt på dan och Mr X mötte upp på GC.

Vi gick och köpte en elekrtonisk regnmätare till Marcus som fyllt år.

Lite sugen på en sån själv.

En sväng på apoteket efter ny hudlotion till min torra kropp. Sen lite handling för att fylla på med lite grönsaker och protein som ost, över 100 spänn för en ost nu, påläggsskinka, varmkorv, pitepalt och köttfärs. Lite mer blev det nog, det livsviktiga kaffet t.ex där gick iaf tusen spänn.

Efter det åkte vi hem. Jag plockade in allt. Lampan i köksfläkten hade gått kvällen innan så köpte en ny och den bytte han på typ 3 sekunder. Hade säkert tagit 3 timmar om jag skulle gjort det. Haha! Vi eller nja han slog in Ms present. Vi tog en fika och slappade en stund.

I 23 gr och sol åkte vi sen till Örsundsbro, eller Örsa som dom säger, mötte upp dom vid thairestaurangen där och käkade mat. Satt ute i solen.
Gick hem till dom och tog lite fika på maten. Satt ute på deras baksida, så skönt. C hade bakat tidigare i veckan så vi fick en himla massa gott bl.a morotskaka.

Sen var det dags för att åka in till Liljekonvaljeholmen. En av Sveriges vackraste folkparker. När vi kom till rondellen ner till parken var det kö på halva Ultunagärdet. Ett pärlband av bilar åkte ner till Holmen som den heter i folkmun. Parkeringen var nästan full men vi fick ställa oss närmast entrén. C åkte egen bil och fick ställa sig på en tvärgata då hon kom senare.


Holmen ligger vid Fyrisåns nedre före, en park med anor. Sen 1942 har IOGT bedrivit dans där. En lummig oas i en förort till Uppsala. Där finns ett vattenfall modell mindre ett vattenlandskap med belysta broar och dekorationer. Så vacker.

Under ett par somrar bedrivs ingen dans. Något som det dansande folket här i stan med omnejd varit mycket missnöjda med. Sen började det så smått igen med nya arrangörer först bara på em. Nu har Pelle Helén tagit saken i egna händer, en doer av mått. Han arrangerar 2 fredagsdanser i år, men lovade fortsätta nästa år. Som han sa igår *Den här parken ska bara leva* Som kapellmästare och bildandet av först Sannex orkester och sen Per-Håkans vet han också vad som krävs för ett bra arrangemang och det märktes igår när hans kronprins Andreas Olsson numer Sannex kapellmästare drog igång på dansbana.

Pelle själv stod vid entrén igår med stämpeln i högsta hugg och delade ut kramar till alla som ville. Trots 2 stora arrangemang i Uppsala igår, Diggiloo och en konsert med Veronica Maggio och Miriam Bryant kom det runt 600 pers.


Som vanligt när Sannex spelar var det ös från första stund. Caféet var öppet och det kokades nog en och annan korv. Tänk om man kunde ta tillvara energin från en sån dans, då sjönk nog elpriserna. Haha!
Vi njöt! Av stämningen, av musiken och träffade några bekanta. Det som märks är att det trätt fram en ny generation dansare sen vi var ute som mest, men några tappra finns kvar.

Pratade lite med orkestern efteråt och dom hade haft en bra dag på jobbet. Vi tog en obligatoriska efterdansenkorven och drog oss mot utgången. Och vem står där igen om inte Pelle. Ett smart sätt av en arrangör att få direkt feedback. Kramar igen då och en stunds samtal.

Jag måste få rosa Holmen för en sak till, handikapptoan. Tveklöst den fräschaste jag varit på. Lättillgänglig med lagom brant ramp.

Nöjda for vi hemåt. L bestämde sig för att åka hem i natt. Måste ju hinna till dansen på sönd. Haha! Han fyllde sin termosmugg med kaffe och drog. Hade varit hemma 3.45 Sover nog gott nu.
C var också nöjd. Dansar ju inte så mkt längre eftersom M inte dansar, än?. Men igår dansade hon några danser.

Jag har sovit som en klubbad oxe, riktig djupsömn. Vaknade dock av sendrag i tårna. Mindre skönt, inte haft ett sendrag på länge men blev väl kanske lite kall igår.

Den här kvällen lägger vi nu i minnesbanken. Den 2 sept är nästa dans, då är det arrangören själv och hans band som spelar. Åk dit och upplev en kul kväll.

Alla bilder i det här inlägget är lånade, de flesta av dotra.

Av Neta - 18 augusti 2023 00:15

Ni vill veta hur jag gjorde och så klart ni ska få det.

Gjorde bara en halvliter.

Ca 15 cm av det gröna på en purjo, grovstrimlat
2 färska morötter skalade och slantade
2 potatisar i mindre bitar


Fräs det i smörolja 2-3 min, tillsätt 5 dl buljong och 2-3 msk grädde låt småkoka i 5 min


Tillsätt en 1/2 tärnad spetspaprika och 2-3 strimlade pak choiblad, ( här har jag lagt det vita på bladen för sig) rör runt och låt koka 5-6 min till tills morötterna är hyfsat mjuka

Rör 125 g tärnad torskrygg, ta kastrullen från plattan, lägg på ett lock och låt stå i 3 min.
Smaksätt med salt, peppar och finhackad dill. Jag glömde dock dill idag.

Lägg färska skalade räkor i tallriken och häll på soppa.


Blev ca 2 tallrikar så jag har till en lunch också. Vitlöksbröd är jättegott till.

Nu ska jag sova. Ska upp tidigt för att hinna duscha. Sen in till stan och möta upp mr X men det får ni höra om i morgon.

Av Neta - 17 augusti 2023 02:20

3 tabl om dan i 5 dar. Känner redan att det vänt fast jag bara tagit 3 tabletter. Smög upp vid 4 i morse och hämtade in paketet. Tog den första med en banan. Somnade om och sov till 10 trodde jag men kl var halv 12. Nu får jag nog lov att byta batterier i sovrumsklockan Haha! Men den tickar på fast den går 1,5 timme efter. Gått så hela dan.

Jag behövde nog sova dom där timmarna ändå. Har ju vaknat typ varannan timme i flera nätter nu.
Varför är det skönast att sova på mornarna? Som nu har jag sovit i ett par timmar men vaknade för en stund sen. Så är det inte alls på mornar då kan jag minsann sova och sängen är jätteskön.
Ha iofs aldrig varit en morgonmänniska, ofta har jag haft min piggaste period på kvällstid och som tur var va vi lika där Mr X och jag. Vi kunde dra igång o baka matbröd på kvällen som blev klart efter midnatt. Inga problem alls. Förns när kl ringde 5.45 då. Men vi har ju varit pensionärer tillsammans också.

Va har jag gjort idag då? Vilat mest men kört en ljus 60 och hängt den. Va ute på baksidan en sväng och där blommar bukettliljor, påfågelslilja och en till av knölar jag köpte på mässan för fullt. Hallonen fick väl ge upp. Dom är bara klippa ner nu men jag fick ju en del på mina 2 plantor. Regn har ju förstört många blommor men jag orkar inte hålla på och bära hit o dit eller täcka dom. Begoniorna är jättefina, fuchsian och pelargonerna blommar lika lavendeln. Gör kanske en höstplantering sen, vi får se men just nu får det vara som det är.


Orkade inte hålla på med *mat & potatis* idag, blev 2 kokta med bröd tillyxade med majjogurka minsann och en avocado med lite räkor. Har ändå lite räkor kvar och eftersom det är sopptorsdag i morgon får det bli fisksoppa med dom i. Purjo, potatis o morötter ev nån sockerärta, torsk så klart. Koka grönsakerna i bujong och en skvätt grädde (ni vet ju vilken) lita sambal i och en massa dill. Fisken i kuber ligger i 3 min under lock efter kokning. Räkorna i vid servering. Blir nog minst 1 lunch av det med.

Nej hörni nu börjar det bli kallt om ryggen så försöka somna om då kanske. Hoppas få sova 3 timmar iaf Haha!

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24
25
26 27
28 29 30 31
<<< Augusti 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards